En hälsosam blogg

Lyx med löjrom

Något som kan rädda en fredag kväll, det är löjrom. Denna råvara i sig är ju lyxig så det förslår och dessutom så går den att frysa. Kvaliteten på löjrom sjunker inte det minsta av förvaring i frys, den klarar sig länge och tinar snabbt.

Annars är ett tips att köpa hem den från Löjromsexpressen. Sedan använda som den är, eller med goda tillbehör eller laga till något gott med den. 

Det som är bra med löjrom, det är att det räcker gott med lite av den, för att det ska kännas lyxigt. Den kostar ju en del att köpa, men med 30 gram kan du komma långt! 

Lyxsnurror med löjrom

Något som är grymt gott är detta recept:

6 portioner

Snurror

  • färsk smördeg 1 rulle
  • riven västerbottenost 1 dl
  • creme fraiche (34%) 1 dl
  • salt 2 nypor

Dillkräm

  • creme fraiche 3 dl
  • torkad dill 2 tsk
  • strösocker 2 nypor
  • lökpulver 1 krm
  • salt 1 nypa

Servering

  • rödlök 2 st
  • röd rom, gärna löjrom 150 g

Gör så här

Snurror: Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Plocka fram vassaste kniven.

Blanda creme fraiche med osten och smaka av med salt.

Rulla ut smördegen och bred ut krämen jämnt, ända ut på kortsidorna men lämna en lite tom remsa på ena långsidan till att sedan hålla ihop rullen (deg mot deg). Rulla smördegen så hårt det går till en rulle.

Lägg rullen på en skärbräda. Ta fram en bit hushållspapper att torka av kniven några gånger medan du skär.

Skär rullen, utan att trycka, i tunna skivor, ca 1 cm.

Grädda 10-15 min tills de får fin färg. Låt svalna före servering.

Dillkräm: Smaksätt creme fraichen med lökpulver, socker, salt och smaka av med den torkade dillen, lite i taget tills du gillar smaken. Jag använder torkad dill till den här krämen för att jag gillar smaken. Andra gånger passar färsk dill bättre

Servering: Finhacka löken. Lägg upp tillbehören i skålar bredvid snurrorna. Ta en snurra, på med en klick kräm, lite hackad rödlök och toppa med löjrom. Himmel så gott!

25 May 2022